Tinereţe fără bătrâneţe

Alimentaţia raţională

   Alimentaţia raţională este acea alimentaţie care ne asigura numărul de calorii zilnice necesare activităţii noastre (fie ea fizică sau intelectuală), precum şi cantităţile necesare de minerale, oligoelemente şi vitamine, ca şi enzimele necesare prelucrării alimentelor.  

Alimentaţia raţională
Alimentaţia raţională

Treimea de aur = o treime carne şi preparate, o treime ouă şi lactate, o treime legume şi fructe.

    O alimentaţie raţională ne asigura necesarul de proteine, lipide şi glucide într-o proporţie optimă pentru organismul uman. Organismul omenesc îşi menţine şi dezvolta complexă să structura printr-un permanent schimb de substanţe cu mediul înconjurător. Din mediul înconjurător sau mediul extern cum se mai numeşte, omul primeşte oxigenul, necesar arderilor ce au loc la nivelul celulelor vii, precum şi factori nutritivi sau trofinele din care rezultă energia necesară întreţinerii funcţiilor organismului şi activităţii, ca şi materialul de reparaţie şi constituţie, pe care îl foloseşte pentru repararea ţesuturilor uzate sau pentru creştere în perioada copilăriei.

   După cum s-a demonstrat, în organismul omului pier şi iau naştere, în fiecare clipă, milioane de celule. Alimentele reprezintă unul din cei mai importanţi factori ai mediului extern care influenţează sănătatea omului. Ele au particularitatea de a acţiona continuu şi lent asupra omului influenţându-i dezvoltarea fizică, psihică şi capacitatea de muncă.

   Din alimentele ce intra zilnic în compoziţia raţiei alimentare organismul reţine şi foloseşte numai un anumit procent, restul fiind eliminat. Acest procent din alimente necesar organismului pentru menţinerea vieţii şi capacităţii de muncă poartă denumirea de factor nutritiv sau trofina. În măsura în care un aliment este mai bogat în factori nutritivi, în aceeaşi măsură este mai folositor şi mai preţios pentru om. Astfel, 100 g pâine albă conţin 54 g glucide (zahăr), în timp ce 100 g spanac conţin numai 2 g glucide. Se înţelege că pâinea este mai hrănitoare decât spanacul. Se cunosc în prezent toţi factorii nutritivi de care are nevoie organismul, alimentele care îi conţin şi în ce proporţie, compoziţia lor chimică, precum şi cantitatea necesară omului în diferite stări fiziologice sau condiţii de mediu.

   Deoarece nici un aliment nu conţine toţi factorii nutritivi de care are nevoie organismul s-a impus ideea necesităţii unei alimentaţii complete şi variate, adică a unei alimentaţii raţionale.

   Ce se înţelege prin alimentaţie raţională?

   A mânca raţional înseamnă a respecta câteva reguli generale de alimentaţie, câteva principii de bază. Oamenii s-au hrănit de când trăiesc pe pământ, dar alimentaţia raţională a devenit o problemă acută de sănătate publică de abia în ultimele două decenii în urma observaţiei şi constatării că majoritatea bolilor care macină în prezent omenirea, care produc invalidităţi precoce şi scurtează firul vieţii se datorează în mare măsură şi unei alimentaţii necontrolate

.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți